4 sfaturi pentru a elimina pierderile de căldură din casă

4 sfaturi pentru a elimina pierderile de căldură din casă

Dacă ești interesat  metodele prin care poți să elimini pierderile de căldură din casă și vrei să știi cum îți poți acoperi facturile de încălzire, acest articol este pentru tine.

În continuare vei afla de ce există pierderi de căldură din casă, care sunt zonele din locuință pe unde se pierd de obicei curenții cu aer cald și cum să elimini efectul negativ pe termen lung.

Așadar, iată 4 sfaturi pentru a elimina pierderile de căldură din casă.

Factorii responsabili pentru pierderile de căldură din locuință

Pierderile de căldură pot deveni o problemă care afectează gradul de confort al locuinței tale. Sunt cauzate de mai mulți factori care au la bază două modalități: conducția sau convecția termică.

  • Conducția termică este una din modalitățile de mișcare a masei de aer cald între două medii care se află la o diferență de temperatură considerabilă. În sezonul rece, căldura din interiorul casei tinde să „evadeze”, în timp ce în sezonul cald, aerul cald poate pătrunde în spațiul locuibil.

 

  • Convecția termică reprezintă schimbul de căldură care are loc simultan între o suprafață și un fluid care se află în contact direct. Cu alte cuvinte, fenomenul descrie mișcarea curenților de aer în interiorul locuinței tale și apare atunci când ușile și ferestrele determină pierderile de căldură din cauza lipsei izolării termice.

Indiferent de modalitate, aici intervine rolul izolației termice, care este responsabil cu reducerea transferului de aer cald între corpurile care se află în legătură termică. 

Dacă temperatura în casă nu se păstrează, ar putea fi semne ale pierderilor de căldură. Așadar, cea mai potrivită metodă este izolarea termică de calitate.

Cu o izolație eficientă, locuința ta poate fi rezistentă la fluctuațiile de temperatură și poate păstra o temperatură optimă pentru un timp îndelungat.

Zonele cu cele mai mari pierderi de căldură din casă 

Atunci când vine vorba de pierderi de căldură din casă, trebuie spus că există patru zone diferite care sunt, în general, influențate de proprietățile lor constructive:

  • Pereți – aproximativ 35% din căldura din casă se pierde prin pereți fiindcă aceștia au contact direct cu exteriorul și temperaturile scăzute.
  • Podeaua și subsolul – pot ,,contribui’’ la pierderi de căldură de peste 15%.
  • Acoperișul – reprezintă, de asemenea, o zonă cu potențial de pierdere de căldură, atingând uneori 25% din totalul pierderilor.
  • Uși și ferestre – mai mult de 30% din căldura din interior se poate pierde prin uși, respectiv ferestre. Aceste elemente de compartimentare pot deveni conductori de căldură dacă nu se închid ermetic și pot transfera căldura din interior, către exterior. Din fericire, aici intervin caracteristicile de izolare termică ale ferestrelor și ușilor, care pot diminua pierderea căldurii.

Pierderi de căldură din casă: 4 sfaturi utile

1. Izolează pereții locuinței

Atât în apartamente, cât și în case, o izolație inadecvată a pereților poate duce la pierderi semnificative de căldură și la creșterea nejustificată a facturilor. Investiția în izolare pereților reprezintă o măsură pe termen lung menită să aducă economii în buzunarul fiecărui proprietar și să-i asigure un confort sporit.

    2. Verifică ferestrele și ușile locuințe. Înlocuiește-le dacă e cazul

Dacă ferestrele și ușile tale determină pierderi de căldură înseamnă, așadar, că proprietățile de izolație termică ale acestora lasă de dorit. Pentru a identifica dacă te confrunți cu această problemă, îți recomandăm să verifici dacă există curenți de aer ce pătrund sub ușile sau în jurul ferestrelor tale.

Dacă elementele de compartimentare nu mai sunt etanșe, cea mai bună soluție este să le înlocuiești cu cele din tâmplărie PVC care sunt echipate cu sticlă termoizolantă. 

Avantajele ferestrelor și ușilor cu sticlă termoizolantă:


1. Economisești energie și nu mai este nevoie să menții casa încălzită sau răcoroasă fiindcă transferul termic cu exteriorul este foarte minimizat.

  1. Te bucuri de confort termic de-a lungul fiecărui sezon în parte. 
  2. Beneficiezi de siguranță sporită. Sticla de geam cu izolare termică este foarte rezistentă, ceea ce înseamnă că efracția prezintă un grad de risc mai redus.
  3. Eviți riscul apariției de condens la geamurile de termopan.

Așadar, există multe motive să alegi sticlă termoizolantă pentru elementele de compartimentare din casă.

3. Aerisește în fiecare zi

Aerisirea regulată a casei reprezintă un obicei sănătos pentru a obține un flux constant de aer proaspăt în interior. În sezonul rece, se recomandă aerisirea zilnică, timp de 10-15 minute, pentru a minimiza pierderile de căldură.

În același timp, este util să reduci temporar temperatura, evitând astfel pornirea inutilă a sistemului de încălzire. Această obicei asigură un mediu interior sănătos și confortabil, indiferent de condițiile meteorologice exterioare.

4. Eliberează caloriferul

Deși poate fi tentant să așezi canapeaua în apropierea caloriferului și să te bucuri de căldura acestuia în timp ce te relaxezi la televizor, să citești o carte sau te uiți la un film, noi nu îți recomandăm. De ce?

Din simplul fapt că e foarte important să eviți blocarea căldurii de către draperiile groase, mobilier sau alte obiecte care pot împiedica distribuirea uniformă a căldurii în întreaga locuință. Cu alte cuvinte, e recomandat să eliberezi spațiul din jurul caloriferului pentru a beneficia de eficiența maximă a sistemului de încălzire.

Alege un producător de încredere

Pentru a avea garanția calității, este foarte important să investești într-un producător de încredere. Optează pentru un furnizor de ferestre și tâmplărie PVC cu experiență pentru obținerea unor produse de calitate. 

Barrier nu doar că îți va oferi materiale durabile pentru a te bucura de confortul unei case eficiente energetic, dar te va ajuta în alegerea celor mai potrivite uși și ferestre pentru tine și familia ta.