Descoperă principiile de ventilație în tâmplăria PVC

Descoperă principiile de ventilație în tâmplăria PVC

Cât de importante sunt pentru tine detaliile care asigură trăinicia casei în timp? De fiecare dată când te gândești la confortul termic și fonic la care visăm cu toții, amintește-ți cât de importante sunt elementele de etanșeitate. Ne referim, bineînțeles, la ferestre și la principii de ventilație în tâmplăria PVC.

O ventilație adecvată contribuie la asigurarea unui climat sănătos și plăcut. Din fericire, cu ajutorul sistemului de feronerie și a garniturilor, aerul rămâne proaspăt și la nivelul de umiditate dorit.

În concordanţă cu principiul de bază al caselor pasive – mai mult confort cu mai puţină energie – ferestrele Barrier sunt realizate din câte trei rânduri de garnituri care izolează eficient camerele de aer formate între toc și cercevea. Însă aportul ferestrelor din tâmplărie PVC este complet numai dacă celelalte elemente ale construcției sunt la fel de eficiente energetic. 

Vom vorbi despre cele mai importante elemente și vom afla împreună care sunt principiile de ventilație în tâmplăria PVC.

Importanța ventilației în tâmplăria PVC

Când ne referim la ventilație nu vorbim doar despre un sistem propriu-zis care să fie alcătuit din ventilatoare menite să absoarbă (aerul din interior) și să aspire (aerul din exterior).

În schimb, ne referim la elementele integrate în structura ferestrelor PVC care au deja proprietăți de ventilare cu un randament ≥ 75%.  Aceste profile sunt pregătite să împiedice transferul de aer din interior în exterior sau invers și să înfrunte intemperiile cele mai neplăcute în numele confortului tău și al familiei tale. 

Avantajele nu se opresc aici – profilul de tâmplărie PVC al ferestrelor oferă siguranță, izolare fonică și termică, dar și ușurință în folosire.

Beneficiile ventilației adecvate în încăperile cu tâmplărie PVC

Ventilația adecvată în încăperile cu tâmplărie PVC aduce o serie de beneficii semnificative pentru confortul și sănătatea locuitorilor. Iată câteva dintre acestea:

Previne apariția condensului

Situațiile neplăcute pe care le aduce condensul precum mucegai, alergii sau astm pot fi evitate prin montarea sticlei termoizolante care asigură locuința. În plus, ai la îndemână trucuri simple pentru a scăpa de condens.

Reduce pierderile de energie cu până la 75%

Izolarea termică și fonoizolarea susținute de materialele și piesele de calitate care intră în componența deschiderii geamurilor, contribuie la gradul de etanșeitate. 

Iată care este coeficientul de izolare termică pe care ți-l oferă ferestrele termoizolante Barrier:

  • Barrier 70: până la 1,3 W/m²k;
  • Barrier aRX A++: până la 1.3 W/m²k;
    Barrier 100: 0,79W/m2
  • Barrier 80+: 0,94W/m²k;
  • Barrier 85 A++: până la 1.1 W/m²k;


Trebuie spus că elementele de feronerie precum balamalele și garniturile joacă un rol decisiv. Cu alte cuvinte, dacă una din aceste piese este de slabă calitate, eficiența ansamblului riscă să se compromită. 

Contribuie la prelungirea duratei de viață a tâmplăriei PVC

Cum spuneam, feroneria asigură etanșarea și mișcarea ferestrelor din tâmplărie PVC. De aceea, balamalele sau chiar gurile de drenaj trebuie verificate și curățate în mod periodic.

Despre durata de viață a tâmplăriei PVC și curățarea gemurilor din termopan am vorbit și în trecut pe blogul nostru, pe care îl poți citi oricând dacă vrei mai multe detalii.

Un mediu bine ventilat ajută la menținerea tâmplăriei într-o stare bună de funcționare pe termen lung. Absența umidității excesive și a condensului contribuie la prevenirea degradării prematură a materialelor.

Cum să asigurăm o bună ventilație în încăperi cu tâmplărie PVC

După cum ai văzut, elementele de compartimentare sunt la fel de importante precum curățarea și întreținerea ferestrelor. Îngrijirea tâmplăriei PVC este ușor de realizat dacă ții cont de recomandările care-ți ușurează munca.

Însă pentru a te asigura că ventilația în tâmplăria PVC este optimă, trebuie să mai bifezi o singură etapă: aerisirea regulată a încăperilor.

Există două moduri prin care poți aerisi eficient camerele din locuință:

  • rabatarea ferestrelor;
  • aerisirea prin curenți de aer.

Aerisirea prin curenți de aer se realizează prin deschiderea simultană a tuturor ferestrelor casei. 

Este recomandată deschiderea geamurilor pe timpul zilei pentru a permite aerisirea încăperilor, schimbând aerul interior cu aer proaspăt din exterior.

Ventilația prin deschiderea geamurilor contribuie la menținerea unui mediu sănătos, previne formarea condensului și elimină mirosurile neplăcute.

Nu uita să lași jaluzelele sau rulourile exterioare deschise din când în când pentru a permite aerisirea încăperilor în mod natural. 

Prin respectarea acestor măsuri de bază, vei beneficia de o ventilație eficientă în încăperile cu tâmplărie PVC, asigurând un mediu sănătos și confortabil tuturor care petrec timp în locuința ta.

Sperăm că sfaturile noastre despre ventilație în tâmplăria PVC ți-au fost de un real ajutor, iar investiția în ferestrele și accesorile Barrier îți va aduce numai împliniri.