Eficiența geamurilor termopan din PVC sau aluminiu – Ghid de performanță

Eficiența geamurilor termopan din PVC sau aluminiu – Ghid de performanță

Cu siguranță te-ai convins în timp cât este de important să investești în ferestre pvc de calitate din punct de vedere energetic. Un ansamblu configurat greșit sau din elemente de calitate inferioară afectează întreaga locuință prin apariția condensului și a mucegaiului.

Trebuie să știi că un astfel de ansamblu nu are capacitatea să funcționeze ca o adevărată barieră împotriva zgomotelor nedorite și a temperaturilor neprietenoase.

De aceea, investiția în sisteme de ferestre PVC sau ferestre de aluminiu de calitate este soluția care te ferește de multe neplăceri. De ce? Deoarece va contribui în timp la menținerea confortului din propria casă, dar și la consolidarea bugetului destinat economiilor tale.

Alegerea sistemelor cu geam termopan potrivite este o decizie importantă, având cel mai evident impact pe termen lung asupra casei tale. În acest articol vom explora cum specificațiile tehnice ale ferestrelor cu geam termopan influențează performanța lor generală și specifică, abordând aspecte precum izolația termică și fonică, securitatea, precum și rezistența la intemperii.

Sticla termoizolantă pentru case luminoase și confortabile

După cum te așteptai, piesele componente pentru sisteme de ferestre PVC sau aluminiu trebuie alese cu atenție pentru că acestea dictează gradul de confort al casei tale.

Ferestrele PVC sunt alcătuite din componente pe care trebuie să le alegi inteligent. Geamurile termopan de exterior includ:

  • Foile de sticlă: Cel mai important element din tot ansamblul. Poți alege geamul dublu (double glazing), cu două foi de sticlă cu un spațiu de aer sau gaz între ele. Sau geamul triplu (triple glazing), cu trei foi de sticlă, oferind o izolație termică și fonică mai bună. Calitatea și tratamentele aplicate sticlei (cum ar fi sticla low-E sau sticla cu control solar) influențează considerabil izolarea termică și fonică. Sticla low-E, de exemplu, are un strat reflectorizant care reduce pierderile de căldură în timpul iernii și minimizează câștigul de căldură pe timp de vară.
  • Distanțierul: Materialul distanțierului poate fi din aluminiu, oțel inoxidabil sau material compozit, contribuind la reducerea punților termice și îmbunătățirea izolației. Distanțierul din material compozit este cel mai eficient în reducerea pierderilor de căldură comparativ cu cele din metal.
  • Gazul dintre foi: Spațiul dintre foile de sticlă este de obicei umplut cu aer sau gaze inerte precum argonul sau kryptonul. Aceste gaze au o conductivitate termică mai mică decât aerul, oferind o izolație mai bună și, implicit, o eficiență energetică superioară.
  • Rama: Materialul din care este fabricată rama – fie PVC, aluminiu sau o combinație a acestora – influențează atât estetica, cât și eficiența geamurilor termopan. PVC-ul oferă o izolație termică superioară, în timp ce aluminiul este apreciat pentru durabilitatea și estetica sa.

Un element important este sticla termoizolantă care acoperă aproape 90% din suprafața unui panou de tâmplărie. Dacă sticla aleasă este de înaltă calitate, atunci ai termoizolația și fonoizolația de exterior asigurate.

Barrier te surprinde cu pachetele de sticlă cu trei foi, cu o grosime cuprinsă între 32 și 52 mm. Pentru performanță termică ridicată de exterior, sticla Barrier este echipată și cu baghete de tip distanțier termic, al căror rol este să protejeze de condens și mucegai întreg ansamblul, cât și interiorul locuinței.

Inserția de gaz inert plasată între foile de geam are o contribuție importantă în accentuarea coeficientului termic al geamurilor de termopan de exterior.

Poți opta cu încredere pentru foile de geam Barrier Sun Control, aceasta fiind o sticlă cu reflexie care favorizează vizibilitatea și pătrunderea luminii naturale în interiorul casei. Transmisiunea luminoasă se încadrează între 58% și 73%.

Nu trece cu vederea orientarea ferestrelor de exterior. Pentru a te putea bucura din plin de calitatea sistemului montat, se recomandă orientarea geamului din termopan spre sud sau vest.

Izolația termică și fonică

Cel mai relevant criteriu pentru care geamul din termopan este preferat este capacitatea acestuia de a oferi o izolație solidă din punct de vedere energetic. Coeficientul de transfer termic (U) este cel mai fidel un indicator al performanței energetice, iar valorile mai mici indică o izolație mai bună. De exemplu, ferestrele din PVC cu un coeficient U de ≤1.3 W/m²K sunt considerate optime pentru eficiență energetică.

Izolația fonică pentru ferestrele de exterior este un alt aspect de luat în calcul, mai ales în mediile urbane zgomotoase. Nivelul de izolare fonică este măsurat în decibeli (dB), iar geamul din termopan cu Rw≥35 dB este considerat cel mai performant, oferind un grad ridicat de confort acustic.

Securitatea și rezistența la intemperii

Ferestrele termopan de exterior contribuie, de asemenea, la securitatea locuinței. Calitatea și grosimea sticlei, precum și sistemul de închidere și blocare, determină nivelul de protecție împotriva efracției. Clasificările de securitate, precum RC2 sau RC3, indică nivelul de rezistență la tentativele de intrare prin efracție.

În ceea ce privește rezistența la intemperii, ferestrele din aluminiu sunt remarcabile datorită durabilității lor și rezistenței la coroziune. Aceasta le face ideale pentru zonele cu condiții meteorologice extreme.

Accesoriile

Gama de accesorii pentru ferestrele din termopan, cum ar fi garniturile, mânerele și balamalele, este esențială pentru funcționalitatea și performanța acestora. De ce? Garniturile de calitate superioară asigură o etanșare eficientă, prevenind pierderile de aer și apă, în timp ce accesoriile de securitate contribuie la siguranța locuinței.

Scurtă comparație între ferestrele din PVC și aluminiu

Ferestrele din termopan PVC sunt recunoscute pentru eficiența lor de izolare termică și costurile mai reduse. Acestea sunt ușor de întreținut și oferă o bună izolare termică, fiind potrivite pentru locuințele situate în zone cu temperaturi variabile. În schimb, ferestrele din termopan aluminiu oferă o durabilitate superioară și un aspect estetic modern, dar au o izolare termică mai slabă comparativ cu PVC-ul, necesitând adesea o barieră termică pentru a compensa acest dezavantaj.

PVC

  • Conductivitate termică: U≤1.3 W/m²K
  • Izolare fonică: Rw≥35 dB
  • Durată de viață: 20-30 ani
  • Rezistență la intemperii: Foarte bună
  • Siguranță și efracție: Clasa RC2-RC3

Aluminiu

  • Conductivitate termică: U≤1.7 W/m²K (cu barieră termică)
  • Izolare fonică: Rw≥36 dB
  • Durată de viață: 30-50 ani
  • Rezistență la intemperii: Excelentă
  • Siguranță și efracție: Clasa RC2-RC3

Calitatea Standard vs Premium

Calitatea ferestrelor din termopan poate fi clasificată în funcție de materialele și tehnologiile folosite:

  • Standard: Oferă o performanță medie, cu componente de bază și o durată de viață adecvată.
  • Premium: Include cel mai avansat nivel de tehnologie și materiale, oferind performanțe maxime în toate aspectele, inclusiv personalizare extinsă și soluții estetice. Cel mai recomandat din gama de produse Barrier.

Ferestrele termopan din PVC sau aluminiu – cel mai înalt grad de protecție

Fericirea ta e motorul de pornire al fiecărei zile. Te întrebi de ce? Contează să pleci de acasă binedispus și relaxat. Cu toate acestea, fericirea ta depinde de starea propriei case.

O casă îngrijită, echipată cu elemente care îi sporesc confortul și siguranța este întotdeauna mediul propice pentru fericire. Pentru a-ți spori propria fericire, dar și pe cea a casei tale, merită să iei în considerare gama de ferestrele din PVC sau aluminiu Barrier.

Potrivite pentru orice proiect de amenajare, ferestrele din PVC asigură rezistența în timp, dar și de protecție în fața șocurilor mecanice sau a tentativelor de efracție. Rezistența deschiderilor poate fi amplificată și prin placarea cu aluminiu.

Datorită feroneriei de calitate, geamurile termopan reușesc cu succes să asigure gradul de protecție termică și acustică a locuinței. Închiderea etanșă sporește performanța din punct de vedere energetic, protejând locuința de vânturile puternice, curenții de aer rece și alte intemperii.

Ferestrele din PVC merită să fie alese și datorită designului practic și modern care dă personalitate casei tale prin gama de culori și finisaje disponibile.

Fereastra Barrier 85 A++: confort și versatilitate într-o singură ușă

Un profil de calitate pentru geamurile din termopan este Barrier 85 A++, ideal pentru deschiderile casei tale. În plus, profilul Barrier 85 A++ este cel mai versatil, încât a fost adaptat și pentru ușile termoizolante.

Avantajele pe care Barrier 85 A ++ le-a pregătit pentru casa ta sunt multiple. În primul rând, acest profil contribuie din punct de vedere energetic la performanța locuinței tale, împiedicând transferul de energie către exterior.

Termoizolația este secondată de o fonoizolație de excepție care îți protejează casa de zgomotele create de traficul și aglomerația urbană.

Pentru rezistență sporită, profilul Barrier 85 A++ poate fi placat cu aluminiu, alegere care aduce întregului ansamblu și un plus estetic. De acum, culorile tale preferate pot fi prezente și în componența ferestrelor PVC.

Ușor de manevrat și cu un preț accesibil, Barrier 85 A++ este o alegere de încredere când e vorba de idei de amenajare.

Ține cont de importanța unei ferestre PVC de calitate. Alege doar cel mai inspirat și funcțional design.

Experții Barrier sunt alături de tine și îți ghidează pașii pentru a alege din gama de produse Barrier cel mai potrivit reper.

Alege tâmplăria PVC Barrier executată conform celor mai înalte standarde internaționale (CE) și astfel te asiguri că totul este sincronizat cu planurile tale de design.