Barrier 100

 Cum elimini pierderile de căldură de la interior: sfaturile specialiștilor Barrier

Cum elimini pierderile de căldură din locuință: sfaturile specialiștilor Barrier

Pierderile de căldură din locuință sunt extrem de neplăcute atunci când vine vorba despre confortul familiei tale sau despre plata facturii de energie. Ele apar atunci când există diferențe mari de temperatură între interior și exterior. Atunci când afară temperaturile sunt scăzute, iar în casă este cald, căldura tinde să plece spre exterior.

Află sfaturile specialiștilor Barrier despre cum elimini pierderile de căldură din locuință. Bucură-te de iarnă și confort în locuința ta, respectând câteva reguli esențiale.

Cum reducem pierderile de căldură din locuință

În primul rând, trebuie să înțelegi mai bine modalitățile prin care se ajunge la pierderea căldurii:

  1. prin conducție;
  2. prin convecție.

Odată ce descoperi prin care dintre aceste metode căldura părăsește spațiul locuinței tale, vei ști și ce ai de făcut pentru a salva resurse.

#1. Conducția

Este fenomenul prin care diferența de temperatură între exterior și interior cauzează deplasarea masei de aer mai calde spre zona rece. Adică, în cazul iernii, căldura din casă tinde să iasă. Iar vara, chiar dacă folosești aer condiționat, căldura de afară vrea să își facă locul în locuința ta. În acest caz, cel mai eficient este să termoizolezi casa.

#2. Convecția

Se referă la mișcarea curenților de aer în interiorul locuinței. Mai exact, este vorba despre crăpăturile de sub uși sau geamurile neetanșe. După cum ți-ai dat deja seama, cea mai simplă soluție pentru această problemă este schimbarea ferestrelor și ușilor. Cele din termopan sunt varianta ideală, pentru că se închid foarte bine și îți protejează casa de frig.

Există diverse tipuri de ferestre Barrier care te ajută să reduci semnificativ pierderile de căldură din locuință. Descoperă modelul potrivit pentru tine și bucură-te de căldură permanent.

Zonele cu cele mai mari pierderi de căldură din casă 

Atunci când vine vorba de pierderi de căldură din casă, trebuie spus că există patru zone diferite care sunt, în general, influențate de proprietățile lor constructive:

  • Pereții – aproximativ 35% din căldura din casă se pierde prin pereți fiindcă aceștia au contact direct cu exteriorul și temperaturile scăzute.
  • Podeaua și subsolul – pot ,,contribui’’ la pierderi de căldură de peste 15%.
  • Acoperișul – reprezintă, de asemenea, o zonă cu potențial de pierdere de căldură, atingând uneori 25% din totalul pierderilor.
  • Ușile și ferestrele – mai mult de 30% din căldura din interior se poate pierde prin uși, respectiv ferestre. Aceste elemente de compartimentare pot deveni conductori de căldură dacă nu se închid ermetic și pot transfera căldura din interior, către exterior. Din fericire, aici intervin caracteristicile de izolare termică ale ferestrelor și ușilor, care pot diminua pierderea căldurii.

Ferestrele și ușile: locul principal pe unde se pierde căldura din locuință

Dincolo de calitatea ferestrelor și ușilor tale, care trebuie să fie una superioară dacă vrei să minimizezi riscurile de pierdere a căldurii din locuință, mai sunt câteva aspecte pe care e bine să le ai în vedere. Dacă încă ești în stadiul de proiectare  a viitoarei tale case, ține cont de orientarea ferestrelor.

Îți recomandăm să le orientezi în funcție de soare. Estul este punctul cardinal preferat atât pentru camerele copiilor, cât și pentru dormitoarele adulților. Astfel, beneficiezi din plin de lumina naturală în prima parte a zilei. Sudul este indicat pentru bucătărie, iar vestul pentru living, pentru a te putea bucura de razele soarelui toată după-amiaza.

Pentru cazul în care locuiești într-o casă deja gata, rezolvările stau în profilele pentru tâmplăria ferestrelor și în tipul geamului pe care îl alegi. Cele mai populare sunt profilele din PVC sau din aluminiu. Dintre acestea două, tâmplăria PVC este considerată a fi mai fiabilă în ceea ce privește termoizolația.

Pe lângă optarea pentru un geam cu grad ridicat termoizolant, mai poți apela la draperiile dense sau la storuri.

Fără pierderi de căldură în locuință: trucuri pe care să le aplici

Pentru ferestrele și ușile tale, am întocmit o listă de acțiuni pe care le poți aplica pentru a minimiza sau chiar a înlătura pierderile de căldură. Serviciile Barrier îți stau la dispoziție pentru proiectele tale ambițioase. Iată sugestiile specialiștilor Barrier:

  • Astupă gaura cheii cu materiale speciale. Există capace speciale care acoperă gaura cheii. În acest fel, ești sigur că nici măcar prin cele mai mici orificii, aerul rece nu își face loc în locuința ta.
  • Folosește storuri pentru izolarea geamurilor. După cum am menționat și mai sus, storurile sunt o soluție eficientă pentru a păstra căldura în casă.
  • Folosește praguri false. Pentru camerele nelocuite sau cele neîncălzite, precum garajul, există opțiunea montării unor praguri false din cauciuc, lemn sau burete. Nu uita să pui un astfel de prag și la ușa de la intrare.
  • Izolează încheieturile geamurilor. Lipește benzi izolante sau bureți la marginea geamurilor. Acesta este un mod ieftin și rapid de a evita pierderile de căldură.
  • Cumpără un burete pentru crăpătura de sub ușă. Găsești în magazinele de specialitate un burete, numit și purfix, care izolează termic crăpăturile de sub uși.
  • Aerisește în fiecare zi. Aerisirea regulată a casei reprezintă un obicei sănătos pentru a obține un flux constant de aer proaspăt în interior. În sezonul rece, se recomandă aerisirea zilnică, timp de 10-15 minute. În același timp, este util să reduci temporar temperatura, evitând astfel pornirea inutilă a sistemului de încălzire. Acest obicei asigură un mediu interior sănătos și confortabil, indiferent de condițiile meteorologice exterioare.
  • Eliberează caloriferul. Deși poate fi tentant să așezi canapeaua în apropierea caloriferului și să te bucuri de căldura acestuia în timp ce te relaxezi la televizor, să citești o carte sau te uiți la un film, noi nu îți recomandăm. De ce? Din simplul fapt că e foarte important să eviți blocarea căldurii de către draperiile groase, mobilier sau alte obiecte care pot împiedica distribuirea uniformă a căldurii în întreaga locuință. Cu alte cuvinte, e recomandat să eliberezi spațiul din jurul caloriferului pentru a beneficia de eficiența maximă a sistemului de încălzire.

Pierderile de căldură prin pereți

Ușile și ferestrele nu sunt singurele responsabile pentru pierderile de căldură. Chiar și pereții locuinței pot fi un motiv al lipsei termoizolației. De ce? Pentru că în casă, pereții care nu sunt izolați facilitează transferul de căldură.

Practic, în zilele friguroase vei avea pereți reci la interior. Astfel, temperatura din locuință scade și vei fi nevoit să încălzești constant toate camerele. Însă dacă izolezi atât pe interior, cât și pe exterior locuința, frigul de afară nu va mai răci pereții. 

Cea mai bună metodă de izolare și conservare a căldurii este aplicarea termoizolației pe bază de vată minerală. În plus, izolația pereților nu asigură doar temperaturi constante în interior, ci și izolarea fonică.

Pierderile de căldură datorită lipsei de etanșeitate

Schimbul termic într-o locuință se realizează, de exemplu, atunci când deschiderile nu sunt etanșe. Cu alte cuvinte, dacă ferestrele casei tale nu se închid ermetic, se produc pierderi de căldură în locuință. Iar lipsa etanșeității poate avea mai multe cauze:

  • Sticla termoizolantă este fisurată;
  • Garniturile ramei de fereastră sunt deteriorate;
  • Tencuiala cercevelei prezintă crăpături prin care se pierde căldura;
  • Feroneria ferestrelor este deteriorată, iar închiderea nu se mai face corespunzător.

Îți poți da seama dacă pierderile de căldură sunt în zona ferestrei atunci când simți curenți de aer rece în apropierea ei. De asemenea, poți simți curenți de aer rece chiar și pe sub uși. În cazul în care etanșeitatea ușilor sau ferestrelor este redusă, trebuie să le înlocuiești sau să le repari. 

Fereastra Barrier 100 este alegerea ideală pentru etanșeitate inegalabilă. Barrier 100 este realizată cu profile REHAU de înaltă calitate ce corespund exigențelor în materie de termoizolare.

Pierderile de căldură prin pardoseală

În casă, căldura se pierde chiar și prin pardoseală. Dacă obișnuiești să porți papuci de casă, probabil că nu simți podeaua rece și nu îți dai seama de transferul termic. De regulă, construcția casei este realizată din materiale precum betonul sau cimentul pentru o structură rezistentă.

Betonul păstrează temperaturile scăzute și chiar ajunge să răcească pardoseala dacă nu există izolație. Pentru a evita pierderile de căldură prin pardoseală se pot monta plăci de izolație din polistiren care acționează ca un tampon între materialele cu temperaturi diferite.

O altă metodă eficientă a încălzirii casei și evitării pierderilor termice este montarea sistemelor de încălzire a pardoselii. Astfel, te bucuri de o podea caldă pe care poți sta chiar și desculț. Iar în ceea ce privește transferul termic, poți sta fără griji că factura la energia va costa prea mult.

Așa că, dacă vrei să te bucuri de confort pe toată perioada iernii, fără pierderi de căldură în locuință, ține cont de sfaturile pe care ți le-am prezentat. Pentru orice informații suplimentare despre produsele Barrier, te așteptăm pe pagina de Contact.

Până data viitoare, îți dorim zile călduroase alături de cei dragi!