Lumina naturală și productivitatea: care este impactul acesteia
Nimeni nu își poate imagina, cu siguranţă, un cămin fără lumină naturală. Mai ales cei care știu că expunerea redusă la razele soarelui le poate afecta buna dispoziție și vederea, respectiv le poate cauza dureri de cap.
Cei mai mulți dintre noi am început să ne reorganizăm modul în care lucrăm și ne-am transformat una din camerele locuinței în birou. Am încercat să ne adaptăm spațiul astfel încât să ne putem desfășura activitatea în continuare și să rămânem la fel de concentrați. Pentru că lumina naturală este esențială, cei mai mulți dintre noi optăm pentru amenajarea biroului lângă geam.
Pentru a face față mai ușor acestor provocări, cei mai mulți proprietari de locuințe caută rulouri exterioare, sticlă termoizolantă și geamuri de dimensiuni mari.
Tu în ce fel de birou îți desfășori activitatea? Într-unul cu ferestre de mari dimensiuni, prin care pătrunde lumina naturală sau într-un birou care se bazează mai mult pe lumina artificială?
Cu ajutorul tâmplăriei din PVC, poți să controlezi fluxul de lumină și căldură care pătrunde în spațiul tău de lucru astfel încât să rămâi la fel de productiv.
Lumina naturală și efectele lipsei acesteia
Iluminatul necorespunzător poate afecta negativ productivitatea din diverse motive.
În primul rând, lumina difuză poate induce dureri de cap și tensiona mușchii globului ocular. În al doilea rând, iluminarea insuficientă contribuie la pierderea concentrării, aspect esențial pentru eficiența de la locul de muncă.
Și pentru că majoritatea celor care lucrează de acasă, o fac în fața calculatorului, trebuie spus că lumina ecranului combinată cu cea a becurilor prea puternice poate fi extrem de obositoare.
Cum să creezi un mediu de lucru care să te ajute să fii mai productiv?
Studiile au demonstrat că expunerea regulată la lumină naturală poate îmbunătăți ritmul circadian, contribuind la un somn de calitate și echilibrând nivelul de energie pe parcursul zilei.
În plus, lumina naturală sporește concentrarea, îți oferă energie și te ajută să duci la bun sfârșit sarcinile zilnice.
De aceea, spațiile de lucru luminoase contribuie semnificativ la progresul general al muncii.
Rămâi alături de noi pentru a vedea care sunt modalitățile prin care te poți bucura la maximum de lumina naturală în propria casă.
1. Asigură-te că lumina naturală este distribuită uniform
Din fericire, ochii noștri se adaptează natural la lumina soarelui, care este întotdeauna mai plăcută decât cea artificială. În plus, expunerea la lumina naturală contribuie la menținerea unui echilibru psihologic și social optim, esențial pentru sănătatea și performanța noastră, fie la birou, fie acasă.
Pentru a crea un confort vizual optim, este important să pătrundă cât mai multă lumină naturală în încăperea în care ne desfășurăm activitatea, să fie distribuită omogen în toată camera, fără să existe zone întunecate și variații mari de luminozitate.
O variantă potrivită pentru a obține acest lucru este folosirea geamurilor de dimensiuni mari sau a ușilor culisante.
2. Alege geamuri mari din sticlă termoizolantă
Deși au un aspect elegant, ușile culisante sunt rezistente și îți asigură izolare termică și acustică. Unde mai pui că problema transferului de căldură de la interior spre exterior este una pe care deja o poți da uitării?
Medii sau mari, toate ferestrele Barrier sunt disponibile în diferite variante și îndeplinesc criteriile de siguranță.
Totuși, ți se va părea reconfortant să afli că toate ferestrele de tâmplărie PVC sunt realizate din sticlă termoizolantă, alcătuită din trei foi de geam cu inserție de gaz inert.
Sticla are o transmitere luminoasă între 58 – 73% și atenuare fonică de până la 33%. Acest lucru face ca sticla să fie alegerea ideală pentru confortul permanent al familiei tale, dar și pentru micșorarea facturilor de energie.
Există, bineînțeles, și reversul medaliei. Uneori, lumina naturală te împiedică să fii productiv din cauza intensității sau a modului în care se reflectă pe suprafețele lucioase sau pe ecrane. Însă, în acest caz, folosește sisteme de umbrire adecvate, precum draperii, jaluzele interioare sau rulouri care să echilibreze intensitatea luminii puternice a soarelui.
3. Optează pentru rulouri exterioare din PVC pentru reglarea luminii
Specialiștii Barrier pot fi un aliat de nădejde și pot veni cu o soluție ingenioasă și practică: montarea rulourilor exterioare cu care poți controla ușor și rapid lumina care îți va pătrunde în locuință.
Rulourile exterioare din PVC reprezintă soluția optimă pentru a controla fluxul de lumină și căldură care pătrunde în locuința ta. Astfel, diminețile tale vor deveni mereu confortabile și plăcute, fără să fii deranjat de lumina puternică de la răsăritul soarelui înainte de începerea programului de lucru. Pe parcursul zilei, rulourile vor asigura luminozitatea potrivită, adaptată nevoilor tale.
Pe lângă protecția împotriva luminii, rulourile exterioare au avantajul de a fi echipate cu sisteme antiefracție sau plase împotriva insectelor. În plus, îți oferă și posibilitatea automatizării.
Imaginează-ți cât de practic este să te joci cu lumina naturală direct de pe smartphone. Ai o ședință cu colegii de birou și nu vrei să îți bată lumina pe monitor? Nicio problemă.
Totodată, trebuie spus că îți poți echipa rulourile cu senzori pentru luminozitate sau umiditate.
4. Creează un spațiu profesionist din punct de vedere estetic
Ține minte: „Simplitatea în artă este, în general, o complexitate rezolvată.”
Fie că vorbim de uși, geamuri sau rulouri, este recomandat să îmbini totul armonios. Încearcă să menții un design simplu atunci când vine vorba de nuanțele profilelor alese, astfel încât ochii tăi să nu obosească atunci când privesc în ansamblu camera în care lucrezi.
Cum spuneam și aici, culorile deschise îmbogățesc efectul adus de lumina naturală și creează o atmosferă aerisită, fiind recomandate pentru birourile mici. În schimb, culorile închise adaugă un plus de eleganță și sunt ideale încăperilor de mari dimensiuni.
Noi îți recomandăm paleta cromatică RAL, un sistem standard de reproducere a culorilor, care îți oferă posibilitatea să alegi dintre mai multe nunațe. Procesul de reproducere cromatică are loc prin serviciul de înfoliere a ușilor și ferestrelor PVC. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să-ți transformi casa într-un șantier.
Importanța luminii naturale în biroul de acasă
Lumina naturală conferă oamenilor o stare de fericire. Cercetările au demonstrat că iluminatul natural nu doar îmbunătățește productivitatea de la birou și starea de bine, ci și contribuie la o sănătate generală mai bună.
Un mare avantaj al luminii naturale este economisirea energiei electrice, deoarece reduce dependența de sursele de lumină artificiale. Astfel, posibilitatea de a utiliza mai puțină lumină artificială aduce beneficii nu doar pentru individ, ci și pentru mediu.
În anumite circumstanțe, prin folosirea inteligentă a luminii naturale, factura energiei electrice poate fi redusă cu până la 75%.
Prin aplicarea acestor mici metode simple, poți să-ți scalzi întreaga locuință sau spațiul de lucru în lumină naturală, ca să ai o stare bună și să devii din ce în ce mai productiv.
Sper că ți-am fost de ajutor! Mult succes în a alege culorile potrivite!