Montarea caloriferului sub geamurile din termopan. Mit sau realitate
În fiecare locuință pe care ai văzut-o, ai observat că sub ferestre sunt montate calorifere. Totuși, cunoști motivul pentru care el este poziționat astfel? Pe timpul iernii, probabil că ai observat cât de des apare condensul la geamurile de termopan și te-ai întrebat cum poți să scapi de el.
Ei bine, montarea caloriferului sub ferestre ajută la prevenirea fenomenului de condens. Cu toate acestea, există și spații în care sistemele de încălzire nu sunt amplasate în proximitatea ferestrelor. Iar ferestrele nu se aburesc deloc.
Dacă te întrebi cum este posibil, îți vom detalia în articolul de astăzi dacă este nevoie sau nu să apelezi la montarea caloriferelor sub ferestrele de termopan.
De ce se montează caloriferul la geam
După cum îți spuneam, calorifere sunt montate chiar sub geamul de termopan pentru că aceea este zona în care pot apărea pierderi de căldură la casă. Întrucât este mai dificil de asigurat etanșeitatea și izolarea termică prin intermediul sticlei, soluția a fost montarea sistemelor de încălzire în apropiere.
Astfel, sticla ferestrei se încălzește de la interior și creează o barieră de temperatură cu frigul de afară. Totuși, tehnologia modernă dezvoltată pentru ferestrele de termopan a oferit un coeficient de transmisie termică foarte bun.
Cu alte cuvinte, fără ajutorul caloriferului, ferestrele din casă pot asigura etanșeitate și astfel scapi de aburirea geamurilor de termopan.
Condens la geamuri de termopan și legătura cu caloriferul
Ferestrele din tâmplărie PVC sunt construite din două sau mai multe sticle termoizolante, astfel încât spațiul dintre ele să fie vidat. La interior se inserează un gaz inert, cu scopul de a crea o tranziție termică potrivită pentru diferențele de temperatură.
Atunci când caloriferul funcționează, sticla ferestrei se încălzește și în cameră se formează bariera termică. Odată cu atingerea temperaturii dorite în cameră, caloriferul se oprește, iar treptat, sticla ferestrei se răcește, mai ales dacă afară sunt temperaturi sub 0 grade.
Chiar dacă în încăpere sunt, de exemplu, 21 de grade, sticla ferestrei este mai rece și astfel apare condensul.
Unde poți monta caloriferul în casă
Acum că ai înțeles ce presupune montarea caloriferului la geamul de termopan, probabil că te întrebi care este cel mai potrivit loc pentru sistemul de încălzire.
Înainte de mobilarea unei locuințe noi, trebuie să te asiguri că există și sunt funcționale toate utilitățile necesare. Cu alte cuvinte, trebuie să existe sistem de canalizare, apă potabilă, sisteme de gaz și cele de încălzire.
De regulă, ele sunt deja montate atunci când achiziționezi locuința. Însă dacă vorbim de faza de proiectare, specialiștii trebuie să se asigure că amplasarea sistemului de încălzire există în plan.
Ce trebuie să știi despre montarea sistemului de încălzire
Este foarte util ca centrala să fie amplasată într-un loc accesibil, pentru ca tubulatura de gaz să fie eficient construită. De regulă, centrala se montează în bucătărie sau într-o încăpere special destinată pentru partea tehnică.
Este recomandat ca toate caloriferele din casă să fie montate pe pereți exteriori, pentru a asigura încălzire completă. În cazul în care ai ferestre de termopan cu deschideri mari, poți alege să montezi caloriferul pe un alt perete, însă în partea opusă a ușii.
În ceea ce privește baia, montajul este simplu, cel mai adesea fiind ales caloriferul tip scară sau uscător de prosoape.
Totodată, poți opta și pentru încălzirea locuinței prin pardoseală, evitând astfel grija montării caloriferelor. În plus, încălzirea prin pardoseală reduce pierderile de căldură și asigură o încălzire uniformă, respectiv previne formarea condensului pe termopane.
Pentru că știm cât de important este confortul pentru tine, la Barrier găsești ferestre din tâmplărie PVC fabricate din materiale de calitate, folosind echipamente de ultimă generație. Te bucuri de ferestre moderne și de calitate într-o locuință sigură și primitoare.
Contactează specialiștii Barrier pentru mai multe informații și oferte pentru tâmplăria PVC sau din aluminiu.