Ce este o casă pasivă și în ce condiții o poți construi?
Îți petreci cea mai mare parte a timpului acasă și cu siguranță îți dorești confort sporit, atât pentru tine, cât și pentru familia ta. Inovațiile în materie arhitecturală au adus un nou concept: casa pasivă.
Locuințele eco-friendly sunt acum la mare căutare din punct de vedere al costurilor de întreținere, dar și pentru designul modern pe care îl au. Cu toate acestea, ce este mai exact o locuință pasivă și în ce circumstanțe se poate construi?
În articolul de azi îți arătăm tot ceea ce trebuie să știi despre casele eco friendly, cum se construiesc și de ce să alegi și tu varianta pasivă pentru casa visurilor tale.
Casa pasivă: ce este și cum se construiește
Casa pasivă este o clădire construită special pentru locuire utilizând un procent mult mai redus de energie. Cu alte cuvinte, casa eco friendly beneficiază de căldură, electricitate sau chiar apă prin utilizarea energiilor regenerabile.
De exemplu, pentru căldură, sursele se bazează pe energia degajată de locuitorii casei sau panouri fotovoltaice amplasate în apropierea casei. În plus, pentru casele pasive, termoizolarea este un aspect important. Cu ajutorul ușilor și ferestelor pentru termoizolare, pierderile de căldură sunt mult mai mici.
Așadar, putem vorbi și de lipsa condensului la geamuri și a ferestrelor aburite. De asemenea, un nivel de umiditate scăzut nu favorizează apariție mucegaiurilor. Casele pasive se remarcă printr-o izolație termică consistentă, de aproximativ 20-30 de cm pentru a împiedica transferul de căldură.
Spre deosebire de casele convenționale, aerisirea periodică a caselor pasive se face printr-un sistem special de ventilație, menit să filtreze aerul și să îl distribuie în mod controlat. Sistemul de aerisire menține temperatura, însă asigură aer proaspăt pe întreaga durată a zilei.
Pentru ca o locuință să poată fi considerată pasivă, se iau în calcul și alte aspecte în plus față de termoizolația și energia regenerabilă. De exemplu, putem vorbi despre:
- tipuri de punți termice utilizate;
- amplasarea casei în punctele cardinale;
- etanșeitatea;
- gradul de umbrire;
- numărul de locuitori.
Ferestre și uși pentru casa pasivă
Pentru că etanșeitatea și termoizolația sunt importante în construirea unei case pasive, este nevoie de montarea unor uși și ferestre potrivite. La Barrier găsești uși și ferestre de termopan pentru case pasive care asigură izolație sporită.
Fereastra Barrier 100 asigură rezistență sporită împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile, dar și împotriva efracțiilor. Feroneria antiefracție și sticla termoizolantă fac din Barrier 100 o fereastră ideală pentru confortul și siguranța locuinței tale.
Nu doar că beneficiezi de reducerea pierderilor de căldură, dar vei avea parte de fonoizolație de înaltă calitate. Astfel, nu îți vei face griji de zgomotele de afară, indiferent de tipul lor.
În ceea ce privește ușa de intrare la casa pasivă, poți alege dintre produsele Barrier. Garniturile ușilor din tâmplărie PVC asigură izolare termică. Astfel, sistemele regenerabile pot funcționa în parametri normali pentru locuința ta pasivă. Mai mult decât atât, poți alege dintre culorile Barrier pentru elemente de compartimentare din tâmplărie PVC.
Avantajele construirii casei eco friendly
Încă nu te-am convins cât de eficiente sunt casele pasive? Atunci iată o serie de avantaje pe care le are locuința verde, în comparație cu casele convenționale.
- Reducerea costurilor la energie. Datorită sistemelor de energii regenerabile, costurile pentru încălzire și electricitate sunt considerabil mai mici. Conservarea energiei datorită etanșeității sporite asigură un nivel optim pentru locuit, indiferent de anotimp.
- Temperatură constantă. Pentru că locuința este aerisită controlat, temperatura din camere nu se modifică în mod diferit. Așadar, în toate încăperile casei vei avea același nivel termic.
- Costuri reduse pentru instalația de încălzire. Pe lângă costurile lunare ale energiei, încălzirea vine cu un preț mai mare, cel al sistemului și al montării sale.
- Lipsa umidității. Datorită etanșeității și a aerisirii controlate, probabilitatea apariției umidității și a mucegaiurilor este foarte scăzută.
- Ventilație periodică. În cazul persoanelor cu alergii, ventilația controlată este un avantaj considerabil.
Sperăm că ai descoperit tot ce trebuie să știi despre casele pasive și ce presupune construirea lor. Dacă ai nevoie de informații suplimentare nu ezita să apelezi la consultanța Barrier. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție!
Până data viitoare, să ai spor și succes pe toate planurile!