Reglajul corect al ușilor și ferestrelor PVC: când și cum să o faci
Știm că îți place să te bucuri de lumina și căldura soarelui. De aceea, alegi mereu ferestre și uși din termopan de dimensiuni mari, care să permită luminii să pătrundă cât mai mult în casă. Totuși, ce faci atunci când elementele de compartimentare nu mai funcționează cum trebuie? Probabil că e nevoie să te ocupi de reglajul corect al ușilor și ferestrelor din termopan.
Atunci când ușile și ferestrele de termopan sunt utilizate intens, pot începe să apară deteriorări. Printre cele mai comune sunt dereglajele balamalelor, cauzate de uzură sau utilizare neconformă.
Și pentru că nu poți controla în permanență bunăstarea ferestrelor și ușilor, îți arătăm în articolul de astăzi cum se realizează reglajul balamalelor pentru tâmplăria de termopan.
Cum se reglează ușile și ferestrele PVC cu ajutorul balamalelor
Atunci când balamalele sunt slăbite, ușile și ferestrele din tâmplărie PVC își pierd din calitățile termoizolante și fonoizolante. Așadar, pentru a te asigura că nu trebuie să schimbi complet tâmplăria, este indicat să verifici ocazional funcționalitatea ferestrelor și ușilor.
Iată ce teste poți face pentru a verifica elementele de compartimentare:
- Acționează mânerul ferestrei sau ușii în toate pozițiile și vezi dacă există blocaje. În cazul în care sesizezi neconformități, se poate ca feroneria să fie afectată;
- Observă cum se modifică izolarea fonică în timp ce utilizezi mânerul. Dacă garniturile de etanșare sunt intacte, ferestrele și ușile izolează fonic la închidere;
- Deschide încet ușile sau ferestrele și ascultă cu atenție. În cazul în care auzi sunete suspecte, s-ar putea să fie nevoie să ungi balamalele;
- Lasă ușile și geamurile deschise pentru a vedea dacă se apropie de toc. În acest caz, reglajele nu sunt făcute corect.
Există mai multe tipuri de balamale pentru uși și ferestre de termopan. De regulă, tâmplăria PVC prezintă balamale 3D. Ce înseamnă acest lucru? Că balamalele pot fi reglate pentru a potrivi ușile și ferestrele în cele 3 dimensiuni. Cu alte cuvinte, poți seta ușa, cu ajutorul unui imbus:
- mai sus sau mai jos;
- spre stânga sau dreapta;
- spre interior sau exterior.
Dacă observi, în partea de sus sau de jos a ferestrei, că există spațiu gol, atunci poți face reglajul din partea inferioară a balamalei. Astfel, pe măsură ce balamaua se ridică, fereastra se apropie de partea de sus a tocului.
În cazul în care ușa nu este etanșă, o poți apropia de toc din partea superioară a balamalei. Iar dacă ușa nu se închide corespunzător, îi poți modifica poziția din partea balamalei care este atașată de ușă.
Tipuri de uși și ferestre pentru locuință: ce să alegi să reziste
Indiferent de materialul din care este realizată fereastra de termopan, uzura poate apărea la orice moment. Este adevărat că unele materiale sunt mai rezistente decât altele. Și pentru că atunci când construiești o locuință vrei confort și aspect modern, cele mai potrivite sunt ușile și ferestrele din tâmplărie PVC.
Ferestrele cu ramă de lemn nu asigură o etanșeitate precum termopanul și nu au rezistența la intemperii la fel de crescută. În plus, tâmplăria de termopan aduce elemente de calitate precum sticla termoizolantă și feronerie de securitate.
Cu tâmplăria PVC nu îți faci griji de siguranță și nu îți pui problema de pierderi de căldură la casă.
Totodată, ușile de intrare din lemn au un aspect plăcut și oferă o notă de eleganță locuinței. Însă dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, poți opta pentru serviciul de înfoliere PVC. Astfel, ai o ușă de termopan rezistentă cu aspect plăcut de lemn. Și ai posibilitatea de a alege din diverse variante de culori și texturi.
Iar dacă vrei ușă de intrare cu spații vitrate, este mai indicat să alegi tâmplăria PVC. Te asiguri că sticla este bine aplicată și te bucuri de termoizolare garantată.
Pentru mai multe detalii și sfaturi poți apela cu încredere la consultanța Barrier. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție.